dimarts, 24 de novembre del 2009

Integral Aresta Ribes-Anxaneta (6b+ – 305 metres)



Dissabte 23 d’octubre, després de cinc setmanes de curset, on no es pot dir que haguem escalat massa, el Joan i jo quedem per anar a fer alguna cosa per Montserrat. Esperem trobar les parets seques, ja que els últims dies ha plogut.

La idea inicial, tot i que fa molts dies que no tibem, és acostar-nos a l’Anxaneta (6c - 310 metres / Obligat: 6a) al Pollegó Oest, però aquesta via no està triada a l’atzar. L’Anxaneta es troba a tocar de l’Aresta Ribes (6a – 315 metres / Obligat: V+) i totes dues vies comparteixen unes quantes reunions, de manera que, segons com vagi la progressió, podrem passar d’una via a l’altra.

Aproximació: Travessarem el Bruc residencial, i ens dirigirem cap al restaurant de La Vinya Nova, on aparcarem el cotxe. Des del pàrquing, ja es divisa el Pollegó Oest. Agafarem una pista que va cap a la muntanya, i al cap de poc ens desviarem per un camí a mà dreta amb marques blanques i vermelles que, tot fent ziga-zagues ens portarà pràcticament fins la base de la paret. A l’alçada del Pollegó, ens desviarem a la dreta novament per anar a buscar el peu de via. La via Anxaneta comença a la cara est del Pollegó, a la dreta de l’Aresta Ribes i uns metres més amunt pujant per la canal. Localitzarem la R0 en una petita feixa-forat que va a buscar un diedre, aparentment una mica trencat. (25’)

Material: Els llargs que vàrem fer de les dues vies estan pràcticament equipats i únicament necessitarem 14 cintes exprés i bagues per encintar savines. Ens poden resultar útils els tascons i els estreps si es va amb el grau just, però no són imprescindibles.

Nosaltres portàvem la ressenya del llibre de La Vinya Nova&Can Jorba de Rocktopo, que és molt complerta i al mateix full ens apareixen les ressenyes de les dues vies. Aquí us deixo la que hem fet nosaltres a partir de la fotografia del Pollegó, i la del Luichy de l'Aresta Ribes, on he afegit en blau els llargs de l'Anxaneta que varem fer.

Itinerari que vàrem seguir. En verd l'Anxaneta i en vermell l'Aresta Ribes



Ressenya del Luichy. En verd l'Aresta Ribes, en blau l'Anxaneta.


Un cop a peu de via, el Joan em cedeix molt amablement el primer llarg de l’Anxaneta, possiblement el llarg més dur. A partir d’aquest, ens anirem alternant.

L1 (6b+ – 20 metres). Sortida de la R0 molt ben protegida amb parabolts. Anirem seguint un diedre una mica trencat i desplomat, però on trobarem bones preses. A la part superior del diedre, trobarem el pas clau del llarg. Haurem de sortir del diedre per posar-nos a la placa. Aquí ja anava just de piles! Masses dies sense escalar! Sense dubtar-ho, m’agafo de cintes i surto a la placa. Sembla mentida, no crec que hagi fet més de 15 metres i ja estic fos! Decideixo seguir amb artifo un tram més però, en la meva progressió, un tascó que he posat em salta i vaig a parar novament a l’alçada de la sortida del diedre! Comencem bé! Sense pensar-m’ho massa, torno a pujar amunt, aquest cop però, quan em trobo a l’alçada de la R2 de l’Aresta Ribes decideixo flanquejar cap allà. Un parell de passos de V/V+ una mica exposats, i ja ens situarem pràcticament a la lleixa de la R2 de l'Aresta Ribes. Després, revisant la ressenya, veiem que hauria estat més fàcil seguir amunt que flanquejar, ja que els passos compromesos del L1 ja els havíem passat.

L2 (IV+ – 45 metres). Llarg molt fàcil. Sortim amunt a buscar un parell de ponts de roca, a partir d’aquí anirem progressant per terreny més assequible fins a la R. A part dels ponts de roca, trobarem un pitó, i podrem encintar un arbust. La R ens la saltarem, per muntar-la al collet que hi ha darrera la bola cimera de l’agulla que escalem.

L3 (V+ – 60 metres). Aquest llarg em toca novament a mi. Sortida fàcil sobre roca trencada i descomposta que fa que t’ho hagis d’anar mirant. Per assegurar-nos, encintarem els arbustos que anirem trobant. Als vint metres, trobarem un arbre on si pot muntar la R, però, si porteu cordes de 60, nosaltres aconsellem seguir pujant. Des de l’arbre, passarem a la placa de la dreta, i seguirem la nostra progressió cap a un ressalt vermellós. La roca va millorant quan més amunt estem. Els millors passos del llarg (i segons diuen els més obligats) es troben al superar la panxeta vermellosa. Es tracte d’un pas d’equilibri, on cal pujar peus i tibar-li. Superat el ressalt, anirem per terreny molt fàcil fins a la R.

L4 (III - 15 metres). És un canvi de reunió de tràmit, per situar-nos novament a la lleixa de l’agulla.

L5 (6a - 55 metres). Aquest li toca al Joan. Sortida de 6a, on haurem d’anar a caçar un bon canto amb la mà dreta, però que ens obligarà a estirar-nos. D’aquí cap amunt, seguint les xapes. La dificultat del llarg va de més a menys. Superat el pas de 6a, ens trobarem un tram mantingut de V/V+, on tocarà aguantar-li, per després veure com la paret va perden verticalitat fins a la R. Un cop a la R, ens la saltarem i seguirem en passos de III fins la següent R que queda en un collet.

L6 (V – 40 metres). Aquí tenim dues opcions, posar-nos per una canal herbosa, que és per on sembla ser que passava la via original, o bé enfilar per la variant que va per la placa. Nosaltres ens decantem per aquesta última. Un cop a la R, novament ens la saltem per anar a muntar la R en un arbre que hi ha uns metres més amunt.

L7 (6a – 50 metres). Aquí varem decidir novament posar-nos a la via Anxaneta, ja que els llargs surten del mateix punt. Sortirem a caçar dos ponts de roca per terreny fàcil, per desviar-nos a la dreta cap a la placa amb millor roca. Anirem sortint per la placa amb tendència a la dreta fins que trobarem un ressalt que ens obligarà novament a esforçar-nos una mica. Ja tocava! Aquí el pas clau es troba al superar la panxeta que ens canvia de totxo. Trobarem un primer pas on ens harem d’allargar per poder caçar un gran forat. Des del forat, seguirem amunt, treballant la tècnica de peus, ja que la placa és més fina del que sembla. Després d’uns metres, la placa perd novament verticalitat fins la R.

L8 (V – 20 metres). Aquí, ens posem novament a la via Aresta Ribes. Trobarem un pas de V per sortir de la R i posar-se en un diedre una mica trencat. El diedre es va convertint en fissura a mida que avancem. Val la pena sortir del diedre i posar-se a la placa de l’esquerra, ja que la roca millora substancialment. Únicament hi ha dues assegurances a l’inici del llarg, però es pot fer sense masses complicacions. La R es pot muntar en una instal•lació que trobarem pràcticament al cim, o bé podem seguir una mica més amunt per muntar-la en una savina.

Un cop al cim, és moment per recollir el material, gaudir de les vistes i mentalitzar-se per la baixada que ens espera (per un camí bastant perdedor i ple de bardisses).

Descens: Des del cim, seguirem carenant, cap al nord. De seguida trobarem fites que ens guiaran cap a un corriolet a mà esquerra que entra al bosc i es dirigeix cap a la canal del Torrent de l’Artiga Alta, a l’est del Pollegó. Es tracte d’un corriol bastant perdedor, i el Joan i jo ens vàrem equivocar en un parell d’ocasions. Al final però, varem aconseguir arribar Torrent, i d’aquí, enllaçant amb la canal de les Dames, ja sense pèrdua, cap al camí de la Vinya Nova. Això si, degut que la canal estava humida, varem tenir que muntar un parell de ràpels aprofitant les instal•lacions de la ferrata de la canal de les Dames. (1h 30’)

L’Aresta Ribes és una via llarga i entretinguda, però el compromís, tot i no tractar-se d'una via d'iniciació, no és excesiu ja que els passos claus estan ben protegits. Malauradament, si es va bé de V+, s’escala bastant poc (l'últim tram del L3 i la primera meitat del L5). La propera vegada haurem de fer l’Anxaneta complerta, la roca té millor aspecte i sembla que a tots els llargs s’ha d’escalar. L’apunto a la llista.

No puc penjar fotos de la via, ja que, tot i portar la càmara, no tenia bateria.


4 comentaris:

  1. No sé... company.. peró després de llegir la teva piada m'he quedat una mica sorprés...

    Dir que a la Ribes s'ha d'escalar bastant poc... "L’Aresta Ribes és una via llarga i entretinguda, però el compromís és molt baix i s’escala bastant poc (l'últim tram del L3 i la primera meitat del L6 ) " trobo que es una mica agossarat...

    Si en el llarg 3 i 5 tampoc s'ha d'escalar.. apaga y vámonos.. :-((((

    Recorda que hi ha molta gent que acaba de començar... i llegint blogs com el teu , es poden emportar un bon ensurt... ( i més en una vía com la Ribes... quan una vía es llarga ja puja el grau de compromís... un accident inesperat porta al traste la teva apreciació de poc compromís... )

    I em sorprén que os hagueu de "mentalitzar per la llarga baixada. ".. .-(((( ( es un descens d'una hora... crec que no cal mentalitzar-se tant... )

    Pero en fí.. es ben cert.. tot es relatiu...
    Jo continuaré escalant... en víes fácils o en víes més dificils i complicades... pero desde luego... ESCALANT... !!!!

    ResponElimina
  2. Hola Pekas,

    En cap moment comento que la via sigui d’iniciació ni molt menys. Evidentment, una via d’uns 300 metres ja implica cert comprimís, però està suficientment assegurada com per no haver de patir en excés si es va amb el grau obligat de la via (V+).

    Quan em refereixo a que s’ha d’escalar poc, no vull dir en cap moment que no s’hagi d’escalar. Parlo en sentit figurat, ja que es tracte d’una via amb molt poca continuïtat, trencada gairebé a cada llarg per les lleixes dels diferents totxos que es van ascendint. Si que tens raó en una cosa, a la piada he confós els llargs on s’ha d’apretar més, no són el L3 i L7, sinó el L3 i L5. Tot i així, com tu molt bé dius, tot és relatiu, i estic segur que hi haurà qui pensarà que cal apretar de valent en pràcticament tots els llargs, i hi haurà qui pensarà que es pot pujar tot còmodament amb botes! Totes les piades, absolutament totes, es basen en apreciacions subjectives, i així ho hauríen d’interpretar aquells que les llegeixen.

    En quan al descens, no es tractava únicament del temps a invertir-hi. El camí de baixada sabíem que era perdedor i ple de bardisses (vàrem acabar totalment esgarrinxats!), degut a l’humitat de la roca (havia plogut darrerament) el descens per la canal de les Dames intuíem que seria molt més feixuc de l’habitual (vàrem tenir que muntar ràpels per evitar jugar-nos una patinada perillosa). Per altra banda, no et negaré que, tot i que les aproximacions llargues no m’importen massa, a mi, personalment, després d’escalar, m’agraden els retorns còmodes i fàcils. Però respecto les opinions de tothom.

    Agraeixo la teva aportació. Faré uns canvis a la piada, per deixar clar aquest aspectes que em suggereixes que poden portar a confusió.

    Salut i a tibar.

    ResponElimina
  3. Agraeixo la teva sinceritat i el teu diáleg... de debó... i et demano disculpes si el tó que he utilitzat pogués sonar massa seriós o distant.. ( segur que si ho xarrem devant d'una cervesseta ens entenem al moment.. ;-)))

    En general ja t'havia entés... ( i estic d'acord amb tú que la Ribes es una vía amb una certa discontinuitat.. ;-))) peró he conegut molta gent que ha anat a trepar després de llegir alguna piada.. algún blog entusiasta.. etc...
    i després totes les crítiques son per el pobre , que com tú , ha fet una piada de la forma
    que ha pogut o volgut...

    O d'altres que animats per el comentari d'algún bloguero o piada en algún foro :-((( se han ficat en alguna vía de la que han sortit ben trasquilats...

    En fí.. de nou gracies per la teva honestitat... i endevant...!!!!

    Salut i muntanyes.. !!!!

    ResponElimina
  4. Hola de nou Pekas,

    per la part que em toca, t'agraeixo el teu últim comentari, molts altres se l'haurien estalviat. La teva resposta t'honra i demostra el tipus de persona que ets.

    Ah! que sàpigues que et prenc la paraula quan dius de xerrar-ho davant d'una cerveseta ;-)))!!!

    Salut!

    ResponElimina