dimecres, 7 d’octubre del 2009

Via Pirinaic (7a o V+/A2 - 145 metres)


Dissabte 19 de setembre, quedem amb el Joan i el seu germà, l’Enric, per anar a escalar a Montserrat. Inicialment el Joan i jo teníem intenció d’anar a la Paret de Diables, però, a última hora decidim anar-nos-en a Sant Benet, a la Mòmia. La via escollida és la Pirinaic (1ª Ascensió: 10/1962 per J.Castelltort, J.Garcia i J.Ortiz), via de tall clàssic sense dificultats obligades.

Aproximació: Sortint del Monestir, ens dirigirem cap al refugi de Sant Benet, just abans d’arribar al refugi, ens desviarem per un caminet cap a la dreta, que ens portarà, després de travessar una porta de totxanes, per sota la Trumfa, la Prenyada i l’Elefant. Quan siguem a l’alçada de la Mòmia, trobarem una canal a mà esquerra que ens portarà a peu de paret. La via comença a l’alçada d’un arbre que hi ha just a l’inici de la canal que hi ha entre la Mòmia i la Momieta. Veurem dos burins a l’altura de la copa de l’arbre. (50’)

La via Pirinaic ressegueix les fissures estretes de la paret de la Mòmia. Foto: Josep


Material: Ens caldran 22 cintes exprés (si ho volem xapar tot), reunions, estreps i fifi (si no ho fem en lliure), diversos cordinos petits (algunes de les xapes les haurem d’encintar amb un cordino per passar-hi les exprés), tascons i/o friends (Nosaltres portàvem un joc de tascons i camalots del 0,3 al 1, però pot ser molt útil el 2).

Nosaltres anàvem amb la ressenya del llibre de Sant Benet de Rocktopo, que és molt complerta. Aquí us deixo la del Gatsaule, que també està molt bé:


Un cop localitzada la via, ens comencem a equipar i ens adonem que únicament portem 16 cintes exprés. Amb algunes bagues i mosquetons suplementaris que portem ens preparem unes quantes cintes més. Esperem tenir-ne suficients pel 2 llarg! Un cop a punt, ens repartim els llargs: els 3 primers els farà el Joan, jo faré els 3 restants i l’Enric aprofitarà per tirar-nos fotografies. A l’hora de la veritat, però, l’Enric es va animar, i va fer l’últim llarg.

El Joan, a part de les exprés també es va deixar les ulleres d'escalar! Foto: Josep


Impressionants fissures a la Santacana-Ferrera-Balbastro i Serrano-Araguz. Foto: Enric


L1 (IV+ – 15 metres). La via surt amunt pel costat d’un arbre, per anar a buscar dos burins que hi ha més amunt. Un cop aquí, anirem flanquejant cap a l’esquerra fins a situar-nos a una gran balma. El flanqueig, tot i ser fàcil, és delicat. A part dels burins, trobarem un parabolt i un pitó vell. Si tot i així no ho veiem clar, també podem xapar un coper. La reunió és molt còmode.

El Joan al flanqueig del L1. Foto: Enric


L2 (7a o V+/A2 – 30 metres). Sortida en lliure fàcil fins al desplom de la balma. A partir d’aquí, tres o quatre passos de A2, sobre parabolts i ponts de roca, que ens obligaran a esforçar-nos una mica.

El Joan arribant al desplom del L2. Foto: Enric







El Joan treballant-se l'artificial del L2. Fotos: Enric


El Joan, com que no sabia si tindria suficients cintes exprés, va recuperar-ne alguna en la seva progressió. Això va obligar-nos, a l’Enric i a mi, a estirar-nos de valent, sobre l’últim graó dels estreps, per aconseguir caçar les assegurances.


L'Enric, patint al desplom del L2!!! Fotos: Josep


Un cop superat el desplom arribarem a una fissura vertical. A partir d’aquí val la pena progressar en lliure. Quan la fissura es torna cega podrem seguir en lliure per la placa, amb tendència cap a la dreta. Gairebé a l’alçada de la reunió, ens trobarem algun pas finet; fàcil de superar en A0. La reunió no és massa còmode.

L'Enric, arribant a la fissura del L2. Foto: Josep


Mentre l’Enric es barallava amb la sortida del desplom del L2, vaig aprofitar per tirar unes quantes fotos a una cordada que gaudia a la Normal de la Momieta.



Cordada a la Normal de la Momieta (Pol i Sergi?). Fotos: Josep


L3 (6c+ o V+/A1 – 25 metres). Llarg molt vertical, on sortirem directament en A1.




El Joan a l'artificial del L3. Fotos: Enric


L'Enric a l'artificial del L3. Foto: Josep


Aquí trobarem moltes xapes casolanes, que ens obligaran a encintar cordinos per tal de poder xapar.

Els cordinos ens faran falta per poder assegurar-nos a les xapes casolanes. Foto: Enric


A l'incòmode R3. Foto: Enric


Aproximadament a la meitat del llarg, arribarem a una fissura, on haurem de canviar l’estil de progressió, passant de l'artifo al lliure. La fissura, una mica bruta, té algun pitó amagat al seu interior, però podrem protegir-la bé amb camalots i/o tascons. Cap al final del llarg, la fissura s’obre, convertint-se en un diedre. La R3 la trobarem en una balma. Reunió no massa còmode. Llarg recomanable.



Al diedre final del L3. Fotos: Enric


L4 (V+/A0 - 20 metres). El més difícil serà sortir de la balma superant un lleuger desplom que ens ha de permetre ficar-nos a un diedre. Teòricament, s’ha de tibar d’un bloc empotrat per poder sortir, però aquest bloc fa molt mala pinta. És millor sortir en A0, garantint que no arrencarem res. Un cop al diedre, anirem progressant amb molt de compte, ja que la roca està una mica trencada.



A la sortida trencada del L4. Fotos: Enric


A l’inici del llarg trobarem 2 parabolts, i després podrem anar protegint al gust amb l’ajuda dels camalots a partir de 0,75. Superat el diedre, arribarem a una terrasseta, on, a l’esquerra trobarem la reunió, realment còmode!

A la comodíssima R4. Foto: Enric


L5 (IV+ - 30 metres). Sortirem flanquejant cap a la dreta per anar a buscar la evident llastra-xemeneia.


Flanquejant cap a la llastra-xemeneia. Fotos: Enric


Tot i ser fàcil, fa respecte, ja que la primera assegurança es troba a uns 14 metres de la reunió. No ens caldrà situar-nos a l’interior de la xemeneia que es forma, podrem avançar còmodament amb oposició per l’exterior. Abans d'arribar al primer parabolt, podrem posar un camalot del 0,3 en una fissura a l'interior de la llastra. Un cop a l’alçada del parabolt, ens situarem a sobre la placa de la gran llastra, i seguirem per la mateixa fins la reunió de la Santacana-Farrera-Balbastro (molt còmode). D’aquí fins la R5, uns quatre metres en bavaresa per una increïble llastra més fina que l’anterior. La reunió és còmode per 2 persones. El llarg més recomanable.


Progresant al bonic L5. Fotos: Enric


La impressionant llastra-xemeneia. Foto: Enric


Assegurant des de la R5. Foto: Enric


L'Enric arribant a la R5. Foto: Joan


L6 (IV – 25 metres). Sortida amb tendència a l’esquerra per terreny fàcil, però sense assegurar. Anirem progressant direcció a un diedre que caldrà superar. Ja per terreny més còmode (III+), assolirem el cim.



L'Enric progressant pel L6. Fotos: Joan


En aquest llarg no vàrem trobar cap assegurança, però el vàrem poder protegir amb algun merlet. De totes maneres, nosaltres recomanem muntar la R5 aprofitant la reunió de la Santacana-Farrera-Balbastro, així podrem protegir la sortida de l’últim llarg amb un dels parabolts que hi ha a la reunió de la Pirinaic (que ens queda just per sobre), i alhora estarem molt més còmodes.

El Joan i l'Enric a la R de la Santacana, molt més còmode que la R5 de la Pirinaic. Foto: Josep


Aquí us deixo unes quantes fotos del cim.

La foto de grup.




Panoràmiques des del cim (Elefant, Gorros, Monestir). Fotos: Enric


Descens: Buscarem cap al NW de l’agulla un cable fix que ens permetrà baixar fins a una instal•lació de ràpel. Amb un ràpel de 40 metres ens plantarem a una feixa arbrada. Desgrimparem uns 20 metres per plantar-nos al collet on comença la via Normal. Des d’aquí ens adreçarem cap a Sant Benet i d’allà cap al Monestir (55’).

Un cop a Sant Benet, aprofito per mirar-me novament la paret. Vull que la imatge em quedi gravada. Durant les properes setmanes tenim el Curset d’Iniciació a l’Escalada, i passaran uns quants dies abans no puguem gaudir novament d’aquestes fantàstiques línies.

L'Elefant, la Trumfa, la Mòmia i la Momieta des de Sant Benet. Fotos: Enric


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada